31 maart 2023 in actie voor de Cultuur Historische Waarde van Ouddorp

ONDERWERP KERKEPAD KLAREBEEK 

Vrienden van De Stichting Natuurlijk Ouddorp en de Landelijke wandelvereniging TeVoet

ONDERWERP

Klarebeek, boerderij
Klarenbeek uit 1659 heeft eeuwenlang recht van overpad verleend aan kerkgangers die woonden aan de Westduinweg (rondom de hobbeltjeswei).

Bron van onderstaande

https://www.plaatsengids.nl/klarebeek

De Stichting Natuurlijk Ouddorp en de Landelijke wandelvereniging TeVoet gaan komende vrijdag proberen die hobbeltjes die de Gemeente Goeree-Overflakkee heeft aangelegd naar de Burgers van Ouddorp, proberen glad te vegen in de Rechtbank in Rotterdam, tegenover maar liefst drie Rechters !!!

Landschap, natuur en recreatie

Wij vermoeden dat het onder Bezienswaardigheden genoemde pad het hieronder aan de orde zijnde kerkepad betreft.
Op de site van de gemeente troffen wij daarover de volgende correspondentie aan.

Van Stichting Natuurlijk Ouddorp.

Betreft Kerkepad Klarebeek. 4 februari 2020.

Geacht College en Gemeenteraad van Goeree Overflakkee,

Wij als Stichting Natuurlijk Ouddorp hebben kennisgenomen van de notulen / besluitenlijst van het college d.d. 28 januari 2020, onder meer inhoudende:
1 Wegnemen openbaarheid kerkepad Klarebeekweg
2 Te beslissen tot afsluiting van het Klarenbeeksepad;

Hiertoe te kiezen door de gemeenteraad te adviseren om gebruik te maken van zijn bevoegdheid tot het besluiten tot onttrekking aan de openbaarheid zoals bedoeld in artikel 9 van de Wegenwet.

Het college besluit de raad om een voorgenomen besluit te vragen waarna de voorbereidingsprocedure in gang kan worden gezet.
Wij als Natuurlijk Ouddorp hebben via een Live Chat nadere duiding gevraagd van uw besluit.
Het antwoord d.d. 3 februari 2020:

De huidige stand van zaken is op dit moment als volgt:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree- Overflakkee heeft de raad geadviseerd om een voorlopig standpunt in te nemen over de afsluiting van het Klarenbeeksepad in Ouddorp.
Op 20 februari 2020 wordt dit advies behandeld door de raad en zal waarschijnlijk een voorlopig besluit worden genomen.
Voorafgaand wordt er een raadsbrief verzonden, die over ongeveer een week in te zien is op onze website.
Als er een besluit is genomen door de raad wordt dit via de bekendmakingen in onze huis-aan-huisbladen en onze website kenbaar gemaakt.
Daarna volgt er een zienswijzeprocedure van 6 weken en kunnen belanghebbenden op dit besluit reageren. Germa Laarman, Communicatieadviseur.’
Wij als Natuurlijk Ouddorp maken ons ernstige zorgen over het hiervoor genoemde collegebesluit.
Wij hebben als Natuurlijk Ouddorp structureel en goed overleg mogen hebben met uw wethouder P. Feller en diens ambtenaar J. Eichler.
Steeds naast andere zaken stonden de Kerkepaden op de agenda en uit niets is ons gebleken dat deze ontwikkeling gaande was.
Wij zijn dan ook zeer verrast door uw voornemen om het kerkepad Klarebeek aan de openbaarheid te onttrekken, temeer omreden, dat ons is verteld dat de ambtelijke organisatie bezig was met de Kerkepaden en het Kerkepad Klarebeek als Pilot zou gebruiken voor alle andere kerkepaden.
Dat doet ons vermoeden dat als dit Kerkepad aan de openbaarheid wordt onttrokken, alle andere kerkepaden de zelfde weg zullen gaan en dan in de meest letterlijke zin: Ouddorp zal daarmee op termijn zijn cultureel hoogwaardige Kerkepaden zien verdwijnen

Het kerkepad de Klarebeek is misschien wel het langste, maar meer nog het allermooiste Kerkepad in het Kroonjuwelengebied van Ouddorp.De vraag aan u als College en Raad en de doelstelling van Natuurlijk Ouddorp is steeds geweest, openstelling en/of herstel van alle kerkepaden in Ouddorp, om op deze wijze een aaneengesloten wandelnetwerk te krijgen voor burger en toerist.
Stichting Natuurlijk Ouddorp maakt daarom met dit schrijven ernstig bezwaar tegen uw voornemen om het Klarenbeekse Kerkepad in Ouddorp aan de openbaarheid te onttrekken en over te gaan tot hernieuwde openstelling van het Klarebeekse Kerkepad.
Het enkele feit dat u voorstelt om het Klarebeekse Kerkepad aan de openbaarheid te onttrekken geeft gelijktijdig aan dat het Klarebeekse Kerkepad onrechtmatig al enkele jaren is afgesloten en verzoeken u hier handhavend op te treden.

Wij als Stichting Natuurlijk Ouddorp roepen de Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee dan ook op om het voorstel van het College van B&W van genoemde gemeente niet te ondersteunen om het Klarebeekse Kerkepad aan de openbaarheid te onttrekken en het Klarebeekse Kerkepad (en overige) in alle ere te herstellen.
Ervan uitgaande u hiermee te hebben geïnformeerd en onzerzijds tot nader overleg bereid. Vriendelijke groet, namens Stichting Natuurlijk Ouddorp, Hans Klijn.”
Zowel vereniging Natuurlijk Ouddorp als vereniging TeVoet hebben beroep ingesteld bij de bestuursrechter tegen het besluit van de gemeenteraad het Kerkepad Klarebeek aan de openbaarheid te onttrekken.
Ondersteun dit beroep door de petitie te ondertekenen.
Kennelijk of beter gezegd hopelijk herhaalt de geschiedenis zich, want bij
deze video over het Klarenbeeksepad uit 2014 lezen wij:
Het Klarenbeeksepad in Ouddorp is een verborgen kerkepad dat weer in ere is hersteld en toegankelijk is gemaakt in de herfst van 2014.
Dit pad loopt van de Klarenbeekweg bij knooppunt 31 naar de Dorpsweg via wandelroute nummer 20.” – Nog een video m.b.t. het Klarenbeeksepad.

PS

Huidige situatie. Kerkpaden Goeree-Overflakkee. Cultuurhistorisch onderzoek en advies door de Gemeente-Goeree Overflakkee.
De Stichting Natuurlijk Ouddorp, heeft kortgeleden in een gepland overleg over de Kerkepaden met de ambtelijke organisatie van de Gemeente Goeree-Overflakkee, overeenstemming bereikt over de hieronder
genoemde zes Kerkepaden.

Ouddorp

In de zoektocht naar kerkpaden op Goeree-Overflakkee is Ouddorp een verhaal apart.
De verspreide bebouwing, de zandgrond en het fijnmazige schurvelingenlandschap maakt Ouddorp onvergelijkbaar met andere dorpen op het eiland.
In totaal acht (fragmenten van) paden.
De wegenlegger is hiervoor de meest belangrijke bron, omdat hier alleen de wegen zijn aangegeven die openbaar toegankelijk zijn.
Uit de quickscan komen de volgende paden:

  1. Pad Oud Nieuwlandseweg
  2. Kriekelpad (twee ontsluitingspaden)
  3. Kleisteepad/Stellepad/Kelderpad
  4. Mannenpad
  5. Pad Oudelandseweg-Dorpsweg
  6. Klarenbeekpad
  7. Oudelandspad
  8. Preekhilsedijk

Hoewel het Klarenbeekpad is afgesloten en we dit pad niet hebben kunnen bekijken, nemen we dit pad nog wel mee in deze inventarisatie, omdat het als een van de weinige overgebleven kerkpaden rondom Ouddorp een hoge cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt.

Na deze schifting houden we de volgende zes paden over.

  1. Pad Oud Nieuwlandseweg
  2. Kriekelpad
  3. Kleisteepad/Stellepad/Kelderpad
  4. Mannenpad
  5. Klarenbeekpad
  6. Oudelandspad